Läs- och skrivprojekt

Under vårterminen 2017 kommer vi ha ett samarbete med författaren Annelie Drewsen. Hon kommer att ha författarbesök samt skrivarskola och resultatet kommer att publiceras i en iBook samt en fysisk antologi. Eleverna kommer att få skriva olika slags texter och sen få välja ut den bästa som ska få publiceras.

På bloggen kommer du få följa elevernas arbete.

——————————————————————-

Bokrecensioner

Lever du?

Författare: Asad Sedighi 😉

Det finns en pojke han är från Afghanistan och han heter Navid han född i Afghanistan men han har flyttat till Sverige han bor på ett boende för ensamkommande ungdomar i Sverige.

Han har en mamma, mamma har tre barn till hans mamma heter Donya , mamma föddes i Afghanistan också men hans mamma har flyttat Iran hon bor i ett flyktingläger i Iran med sina tre yngsta barn. Barnet är mycket ledsen för att han ska flytta till Iran med pappan de lämnar hans mamma i Afghanistan och barnet och pappan har flyttat från Afghanistan tillsammans till Iran de levde tillsammans men Navids mamma är i Afghanistan Navid och pppa i Iran

I en dag pappa sa vi har inget pengar och ingenting jag behöver ditt hjälp min son Navid. så i morgonen går han och letar efter Jobb han hittar ett jobb och han jobbar där tills att nån av de där pojkarna som jobbade tillsammans med Navid sa: jag ska flytta här i från ,jag ska gå till Sverige. Navid säger varför ska du flytta hans säger jag behöver pengar Navid säger min pappa behöver också pengar fast jag ska komma också med dig så det där för har Navid flyttat till Sverige.

Men mamma varför hon har flyttat ju för att mamma saknade sin barn och hon tar sina andra barn och flyttar hon från Afghanistan till Iran. Navid i Sverige efter sju år

Det finns en tjej som heter Siv hon jobbar i Migrationsverket hon lovade Navid att ska hitta hans mamma för att hans mamma är borta och hans pappa dog. I en dag Navids pappa ramlade från vånings 7 det därför hans pappa dog. Så i en annan dag kommer Siv och tar Navids hand och säger vi har hittat dina mamma hon är i Iran!

Navid säger inget först och Siv säger igen att vi har hittat din mamma hon är i Iran Navid säger min mamma lever hon är i Iran ! Är det sant ? frågar han.Siv nickar. Det är best ! Säger Navid och de börjar skratta båda två.de skrattar så att de skakar.i alla fall till sist de har hittat sin mamma va roligt!

Assad

 

Efter första mötet med Annelie Drewsen fick eleverna skriva om hennes besök.

 

Dag bok Den 15 februari 2017

Träffa en författare

När jag vaknade gick jag till skolan. Jag var lite försent och vi hade NO jag fick några papper för läsa. Efter rasten kom Annelie Dresden. Hon är författare. jag tänkte mer om författaren och hur hon ser ut.Hon var ung. Hon berättade om alla böcker hon har skrivit . Hon berätta om sitt liv lite och hennes böcker,hon var snäll och tror jag att hon kommer till baka. Jag vill läsa dagboken

Abbas

 

Vem är Anneli?

Anneli är en svensk kvinnlig författare som var lärare.
Hon tycker om läsa böcker, springa och resa till nya länder
Hon har gift sig och hon har 2 barn, en kille och en tjej. Hon jobbade engelska lärare i Mexiko och hon träffade sin man i Mexiko men de flyttade till Sverige sedan. Hon kan många språket engelska,svenska,spanska,somaliska och tyska. Hon har skrivit många böcker som översätt till många olika språket t.ex spring Amina. Hennes först bok som hon har skrivit heter ”Intr så fort Adam”som finns också på arabiska,spanska,somali,persiska,bosniska. Annelis man kommer från Espanja därför hon har lärt sig spanska. När hon var liten hon började skriva dagbok och hon skriver dagboken till den dagen. Hon är nu 38 år gammal.
Jag tänkte att hon är positiv person och hennes jobb år jätte rolig. Jag tycker att det ska bli rolig när vi ska skriva texten.

Tasnim

 

Den 15 februari 2017                                                                                                 Träffa Annelie Drewsen

Det var onsdag och jag var på väg till skolan. När jag steg på tåget hittade jag en plats för att sitta. Jag kollade på mitt schema i mobilen och jag kom ihåg att idag ska vi träffa en författare på skolan. Det var första gången jag skulle träffa en författare. När jag var framme till skolan gick jag till lektionen och jag hade NO för lektion. Vi jobbade med vindkraftverk och hur funkar den men jag tänkte mer på författaren och hur hon ser ut och vad ska hon prata om och jag skulle veta mer om henne. Det var dags att vi mötta henne. När hon kom till klassen presenterade hon sig själv och brättade om sitt liv. Hon presenterade sin familj för eleverna. Sedan eleverna presenterade sig själva och vilken språk kan de tala. Efteråt visade hon sina böcker som hon har skrivit. Jag tyckte väldigt mycket om Hennes böcker för att de var lätta och tydliga och böcker hade mycket känslor. Jag bestämde att läsa några av hennes böcker och jag vill skriva en bok. Jag vill veta mer om hennes tankar och träffa henne igen.

Mohammad

 

17 februari 2017                                                                                                             Dag bok om författare                                                                                                      I onsdags kom Annelie Drewsden till skolan, till vår klass. Först hon presenterade sig och berättade vad hon heter,hur gammal hon är,hur var hennes liv och så vidare… Annelie är 36 år hon tycker om att läsa böcker och springa. Hon spelade fotboll i många år men hon tyckte mer om att springa!Hon har sprungit ett maraton och hon fick en medalj. Hon åkte till Mexiko när hon var 19 år hon blev kär i Mexiko med en man och hon har gift sig och nu har hon 2 barn en tjej och en kille de är 12 och 14 år tror jag. Hon hade skrivit 12 böcker och gillade tre av de. Namnen på böcker var Stella,Pluto är ingen planet och Lever du de tyckte jag och jag ska låna de från biblioteket.

Asad

 

Datum 17 feb 2017                                                                                                             I onsdags startade vi ett nytt projekt i skolan så kom en kvinna som heter Annelie, hon är en författare. Först berättade hon om sig själv sen presenterade eleverna sig. Hon visade oss sina böcker och berättade om vad böckerna handlar om. Hennes böcker var bra tycker jag för att hon skrev om flyktingar och ensamkommande barn, så kan de andra veta mer om flyktingar. Jag vill oxå skriva en bok i framtiden om mina tankar eller något som kan vara rolig för folk.

Hossein

Första dagen som jag började i Valsta skolan var jag nervös och blyg.
Jag hade ingen kompisar där sedan Sanna kom fram och sa välkommen till alla.
Jag fick några papper av Sanna om iPad
sedan flyttade vi från klassrum till andra klassen. Jag såg där tårta och saft och ballonger på tak och vi hade en bra dag för att vi åt tårta jag tror det att vi ska få varje dag.

Abbas

[contact-form-7 404 "Not Found"]