Mitt första minne i Sverige

Eleverna i gul grupp fick i uppgift, efter att ha sett kortfilmen Krigsduvor, att skriva och berätta om sitt första möte med landet Sverige.
Eleverna skrev texter antingen för hand eller i appen skolstil på sin ipad. När texterna var klara fick de logga in på projektorn, så alla i klassen kunde vara med och se.  Vi talade om texterna och ändrade gemensamt ordföljderna.
Här nedan finns några minnen från den där första gången!
Abbas
Första gång jag har kommit till Sverige den October 2014 det var jätte oroligt, ganska jobbigt jag var ensam och jag vet  ingenting, jag har kommit till ett annat land, annat vädder, mycket regn, jätte kallt, det var höst tiden. Jag kom till Jönköping immigration. De hade mig i intervju och sen de tog mig till en hotell, jag har varit där två dagar i hotellet. De bestämt att jag flytta till Stockholm, sen jag åkte flygplan till Arlanda. När jag jag kommit Arlanda jag träffade en kvinna som väntar på mig och en man från socialsekret  från min kommun. Vi kommer alla tillsammans i Märsta med familj hem. När jag kommit hem, jag kändes rädsla ganska oroligt mycket stress
Socialsekret dem sa till mig du ska vara här, jag känner mig orolig, jag sa till dem – jag vill inte här! Kan ni hjälpa mig för att tillbaka i Somalia. Jag har inte ätit mat två dagar bara vatten och mjölk. Jag kan inte sova på natten, jag tänker ”varför kommer du hit?  Varför du inte stanna min familj i Somalia? Hur ska du leva  här utan familj?”
Jag känner mig ensam, jag saknar min familj och mina kompisar. Jag trodde att jag kunde inte leva bra livet, jag visste inte vad som kommer att hända. Efter två dagar min svenska familj, de sa till mig – Abbas, det finns en somaliska familj som bor nära,  vill du gå? Jag sa ja! Jag känner mig glad. Första gången som jag har sett en somaliska kille!  Jag var glad. Jag träffade den somaliska familjen,  jag känner bra, lika som min familj. De sa till mig – du behöver inte känna dig ensam, ingen stress. Vi ska hjälpa allt som du behöver, du kan kommer hem med oss, när du vill. Därefter allt blir normalt till nu…
”When u are little boy life is not good with out mam or family” ”But some times the problems coused to lives awey from your parents”
 
Christos
Jag kom till Sverige i oktober 2015. Efter 2-3 veckor började jag i skolan.. Jag prata inte så mycket i skolan för att jag kan inte prata svenska… Efter 1 månad kan jag prata lite, jag fick kompisar från skolan, jag prata med alla. Nu jag har ingen problem, allt är bra.
Dyana
Första dagen i Sverige, det var en speciell dag för mig . Jag kom till Sverige den 16 december 2014 . Det var en tisdag . När jag gick ner från planet , kände jag mig som att jag gick in i ett kylskåp . Det var jätte kallt . Jag hade en jacka men det var faktiskt iskallt . Jag var jätte glad , äntligen jag är i Sverige . Jag har väntat på den här stunden i tre år .
Samir
Det är jätte svårt för mig, att tänka eller säga saker om min resa att jag kommer ifrån Afghanistan till Sverige . Jag var ledsen och saknade för min familj att dom är kvar i Afghanistan. När jag kom till Malmö var det lite varmt . Det var höst men jag kunde inte göra någonting för att jag kunde inte tala svenska . Att fråga eller få saker från någon. Sen kom jag till Stockholm och hamnade på boende i Älvsjö. Jag bodde och sen skickade dom mig till Märsta .
Sakariye
Första gången när jag kom till Arlanda var det jobbigt för mig att förstår att det var en sommar. Dagarna var mörkare och jag var ensam och saknade min familj. Jag var också rädd och tänkte vad händer??? På natten var det svårt för mig att sova och på dagen försökte jag att skratta för att det var sommar och vädret var jätte vackert. Den första veckan kände jag mig inte bra och äter inte bra. Efter en stund lärde jag mig att vara lugn och normal. Jag sa till mig själv att allt skulle blir bra.
 Liza
Jag kom till Sverige i mars, på min födelsedag.När jag kom till Sverige var det jätte dåligt väder. Det var mycket dimmigt och kallt. Jag kände mig glad för att det inga skott och ledsen️ för att jag flyttade från Ukraina och lämnade mina kompisar och min familj. Svenska folket är vänliga och hjälpsamma. Och det finns inget krig. Men jag älskar mitt land, Ukraina🇺🇦.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *